Już niedługo święto najważniejszych i najbardziej kochających kobiet na świecie – a więc Dzień Matki! Dzień, w którym pragniemy podziękować im za wszystkie wspólne chwile, wysiłek włożony w nasze życie i opiekę przez wszystkie jego lata. Ale Dzień Mamy, Szanowni Tatusiowie, to też dzień mamy waszych dzieci! Dlatego też Drogie Dzieci i Drodzy Tatusiowie postarajcie się wspólnie uhonorować JEJ święto 😉. A jak? Mamy dla was propozycję.
Wspólne przygotowanie tortu naleśnikowego. Jest banalny w wykonaniu, a smakuje obłędnie. Do tego, dzięki Patelni Serduszko z naszego sklepu internetowego nabierze symbolicznego kształtu.
Do przygotowania tortu będą potrzebne: naleśniki, krem czekoladowy oraz truskawki. W pierwszej kolejności proponujemy przygotować krem czekoladowy.
Krem czekoladowy
Składniki:
- Mleko - 550ml
- Śmietana 30% - 50g
- Cukier - 60g
- Czekolada gorzka - 100g
- Mąka ziemniaczana – 30g
- Kakao – 25g
Przygotowanie: do miski wlać mleko, dodać śmietany oraz cukru i dokładnie wymieszać. Kolejno przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną wraz z kakao. Wymieszać, aby nie było gródek. Tak przygotowaną masę przelać do garnka. Gotować powoli często mieszając aż do zagęszczenia – powinno przypominać gęsty budyń. Roztłuc na drobne kawałki czekoladę, dorzucić do garnka, poczekać do jej rozpuszczenia. Tak przygotowany krem pozostawić do wystygnięcia.
Naleśniki
Składniki:
- Mleko – 300ml
- Woda gazowana – 350ml
- Jajka – 4 sztuki
- Masło – 50g
- Mąką pszenna tortowa – 350g
Przygotowanie: mleko, wodę, jajka oraz roztopione i ostudzone masło wlać do miski. Wymieszać. Następnie dodać mąkę przesiewając przez sitko. Wymieszać tak, aby nie było gródek. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Teraz trzeba wszystko połączyć w całość 😊. Wystudzone naleśniki przekładać cienko smarowanym kremem czekoladowym. Resztkę kremu zużyć na posmarowanie tortu z wierzchu. Udekorować truskawkami.
Tak przygotowany tort proponujemy sprezentować wraz z Fartuszkiem Szefa Kuchni dla Mamy, aby pokazać, że to jej kuchnię uważamy za najlepszą na świecie.